Vad är en grid tie-inverter?

inversor-solar

Om du funderar på att installera solpaneler är det viktigt att du väljer den typ av växelriktare som du ska använda. Och det är att växelriktaren, även känd som solinverter eller fotovoltaisk växelriktare, är just en av de grundläggande och mest relevanta komponenterna i en solcellsanläggning, men det är också den minst kända av dem alla!

I dagens inlägg ska vi förtydliga vad en inverter egentligen är, hur den fungerar och viktigast av allt, hur du kan välja en inverter solar ordentligt. Tappa inte detaljer!

Det första du bör veta är att en solcellsväxelriktare eller fotovoltaisk växelriktare är en omvandlare som ansvarar för att utföra följande uppdrag inom en solcellsanläggning: omvandlar den likström som solpanelerna tar emot till växelström. Med andra ord spelar den en avgörande roll för att hela installationen ska fungera korrekt, och tack vare den är det möjligt att få strömmen som vi vanligtvis använder hemma eller som vi lagrar i batterier.

qué-es-un-inversor-de-conexión-a-red

Hur fungerar en fotovoltaisk växelriktare?

Om du undrar hur det är möjligt för oss att få elektricitet genom en växelriktare bör du veta att processen är enklare än den verkar. Vi ska förklara det för dig!

För det första får solpaneler solljus. Och det är från detta ögonblick, då elektronerna rör sig inuti solcellerna, när kontinuerlig elektricitet börjar produceras.

Nästa steg är lagringen av all energi i solcellernas kretsar. Och vid denna tidpunkt träder solväxelriktaren eller fotovoltaisk växelriktare i drift, som omvandlar all mottagen energi, likström, och omvandlar den till typen energi lämplig för den dagliga energiförbrukningen i bostäder , växelström.

På detta sätt, med den erhållna växelströmmen, drivs alla elektriska apparater och elektroniska enheter som är anslutna i huset (och den energi som inte används , kan lagras i batterier).

cómo-funciona-un-inversor-fotovoltaico

Typer av solväxelriktare

I grund och botten, för hemmabruk, är de tre vanligaste typerna av solväxelriktare eller fotovoltaiska växelriktare: sträng- eller kedjeväxelriktare, mikroväxelriktare och effektoptimerare.

Dessa tre typer av växelriktare kräver anslutning till det elektriska nätverket, men du bör veta att det finns en annan typ av växelriktare som inte gör det kräver en anslutning till nätverket eftersom de fungerar via batterier.

I det senare fallet hänvisar vi till växelriktarladdare (som har en laddare ansluten till nätverket som en extra strömkälla för att ladda ackumulatorerna i molnet dagar eller hög konsumtion); växelriktare för isolerade solcellsanläggningar, det vill säga de är inte anslutna till det elektriska nätverket; och hybridväxelriktare.

tipos-de-inversor-solar

Vilken solomriktare ska jag välja?

När vi bestämmer vilken typ av växelriktare som ska ingå i vår solcellsinstallation är det viktigt att fokusera vårt val på följande faktorer:

Ström

Det första du bör titta på är vilken effekt du har installerat, det vill säga vilken effekt dina solpaneler har. Tja, det är nödvändigt att motståndet hos växelriktaren är tillräckligt för att motstå energin som skickas av solpanelerna .

Om du dessutom planerar att utvidga ditt solcellssystem i framtiden är det bäst att du välj en växelriktare som har möjlighet att öka effekten. Tänk på att uteffekten från din sol- eller solcellsväxelriktare kommer att bestämma maximal effektgräns som du kan ha installerat i ditt hem.

Om du däremot redan har olika solpaneler installerade, det vill säga om du har några solpaneler som är äldre än andra, är det bekvämt att du väljer en växelriktare som begränsar inte effekten till solpanelen med lägst prestanda (i det här fallet utesluter det strängväxelriktarna).

Placering av solpaneler

En annan faktor som du måste ta hänsyn till när du väljer växelriktare för ditt solcellssystem är solpanelernas lutning och orientering.

I denna mening är det idealiska att arrangera panelerna på det mest optimala sättet för att fånga upp solenergi, för att undvika att de skuggas. Dessutom, även om solpaneler verkligen är kapabla att få solenergi var som helst, är att orientera dem mot söder vanligtvis det bästa .

qué-inversor-solar-elegir

Budget

Innan du bestämmer dig för en eller annan växelriktare är det bäst att i lugn och ro analysera vilken typ av växelriktare din solcellsanläggning verkligen behöver. Håll också ett öga på din budget. Tänk på att ju mer avancerade och fler funktioner solväxelriktaren eller solcellsväxelriktaren du väljer har, desto dyrare blir den.

Och det var allt för dagens inlägg! Nu när du vet vad en växelriktare är, hur den fungerar och nycklarna till att bestämma vilken du ska installera, är det din tur att välja en solomriktare och njuta av din rena och självförbrukande energi!

compartir este articulo